Huisgemaakte Pulled Pork Kroketten
Ambachtelijk vlees
Ingredienten
Voor 12 kroketten
190ml vleesfond
310ml kokend water
80g boter
100g bloem
6g gelatine, geweekt in koud water
2 eidooiers
4el slagroom
2tl Dijon mosterd
1tl Sojasaus (Kikkoman, minder zout)
Maldon zout
Nootmuskaat
Versgemalen zwarte peper
optioneel: scheutje Verjus van Niven
400g pulled pork (zie recept bij de BBQ recepten
10g bladpeterselie, fijngesneden
Voor de kroketten
fijn paneermeel
losgeklopt eiwit (ongeveer 5 eiwitten)
Panko (Japans broodkruim, bij toko en grotere AH te koop)
1L zonnebloemolie (of een frituurpan)
BEREIDING
Ragout als basis
Smelt de boter in een pan met een dikke bodem, maar laat niet bruin worden. Bloem erbij, goed roeren en even 1-2 minuten laten bakken. Meng vleesfond en water en giet dit scheutje voor scheutje bij de bloem terwijl je met een garde goed roert. Zo ontstaat een roux. Laat het daarna 2-3 minuten even pruttelen. Haal van het vuur, knijp de gelatine uit en roer dit door de roux
Smaakmakers voor je ragout
De eidooiers, room, mosterd en sojasaus gaan er nu door en meng je goed. Dan op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Proef nu en check wat je nog mist, kruid eventueel bij met nootmuskaat, zout en/of peper. Gebruik je versjus, dan mag er nu een scheutje doorheen, maar dit is slechts optioneel. Als laatste het vlees en de peterselie erdoor roeren, zodat alles goed bedekt is. Doe dit in een grote schaal en dek af met huishoudfolie. Laat dit door en door afkoelen in de koelkast. Het kan rustig een nachtje staan.
Kroketten zelf maken
Schep uit de afgekoelde ragout een hoeveelheid van ongeveer 75g. Rol dit in een kleine, stevige kroket. Doe dit tot al je ragout op is. Rol daarna de kroketjes door de fijne paneermeel en vorm ze nog iets beter, dat gaat nu nog makkelijker. Daarna door het eiwit halen en vervolgens royaal in de panko, zodat ‘ie goed omhuld is. Doe dit met alle kroketjes
Kroketten frituren
Wij hebben geen frituurpan, dus doen het in een stevige Le Crueset pan met zonnebloemolie. Verhit dit tot 180C. Heb je geen thermometer gooi dat op enig moment een kruimeltje panko in het vet. Komt dat meteen bovendrijven, dan is je olie heet genoeg. Frituur niet meer dan 2 kroketten tegelijk, ze hebben ongeveer 6-8 minuten nodig, tot ze mooi goudbruin en gloeiend heet zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer dan meteen.
Invriezen van kroketten
Gepaneerd en al kun je de kroketten invriezen en een aantal maanden bewaren.
Terug naar recepten